Wat is een sociaal intranet?

Interne communicatie is super belangrijk binnen iedere organisatie. Vooral wanneer het gaat om het delen van kennis met collega’s. Daarnaast kun je belangrijke documenten in een handomdraai vinden binnen een goed georganiseerde digitale werkomgeving. Een goed intranet zorgt er dus voor dat je nooit eindeloos naar waardevolle informatie aan het zoeken bent of dat je wéér de verjaardag van die ene collega vergeet! Een sociaal intranet is vooral waardevol wanneer je collega’s verspreid op verschillende vestigingen werken, of wanneer je zelf vaak op pad bent. Het is dan fijn om via één tool makkelijk te kunnen communiceren. Ook wanneer je organisatie niet zo groot en verspreid is, zijn er veel voordelen voor jouw organisatie toepasselijk. Denk aan het zoeken van externe contractgegevens, relevante wet- en regelgevingen, het delen van bedrijfsnieuws of veranderingen en natuurlijk een slimme zoekfunctie.

Kortom: een sociaal intranet is een veilige en gestructureerde verzamelplaats waar je alles vindt wat je moet weten binnen jouw organisatie, dat scheelt je vast veel tijd! Binnen een sociaal intranet staat gemak en laagdrempelige interne communicatie dan dus ook centraal.

Verschillen met het ‘traditionele’ intranet

Verouderde intranetten zijn vaak op maat gemaakt voor één specifieke organisatie. Binnen deze intranetten staat het delen van organisatienieuws vaak centraal; er wordt voornamelijk formeel en in één richting gecommuniceerd, in tegenstelling tot het social intranet. Sociale intranetten zoals Teamly worden vaak niet meer specifiek per klant ontworpen. Je kunt via een licentie gebruik maken van een format dat al ontworpen is en deze dan met behulp van onze specialisten zo efficiënt mogelijk laten inrichten. Hierdoor reflecteert het sociaal intranet het imago van het gebruikende bedrijf: waardevolle input is hiervoor erg belangrijk. Een ander belangrijk verschil met het verouderde intranet zit hem in de manier van communiceren: het sociale intranet is bedoeld om interactief en laagdrempelig met iedere collega binnen het bedrijf te kunnen communiceren. De sfeer binnen een sociaal intranet is daarom veel persoonlijker en informeler. Daar tegenover staat dat het traditionele intranet vaak erg statisch is of zo kan overkomen. Het is vooral het management van de organisatie die een nieuwsbericht of interne ontwikkeling hierin deelt. Binnen een sociaal intranet is het de bedoeling dat iedere werknemer een bijdrage kan leveren, waardoor deze digitale werkplek veel meer leeft. Het sociale intranet staat daarom nooit stil: alle werknemers kunnen en mogen zich betrokken voelen met het invullen, socializen en personaliseren van deze digitale werkplaats.

Voordelen sociaal intranet

Naast het feit dat het sociale intranet laagdrempeliger en toegankelijker is voor iedereen binnen de organisatie, zijn er nog een hoop andere voordelen te noemen. Anders waren ze immers nooit ontworpen! Hier staan de voordelen voor je op een rijtje:

  • Het sociale intranet is persoonlijk, laagdrempelig en informeel
  • Het drijft onnodig e-mail verkeer terug
  • Er is een continue doorontwikkeling binnen het platform
  • Voor het gebruiken van een sociaal intranet maakt het niet uit hoe groot je bent als bedrijf
  • Het sociale intranet is makkelijk te koppelen aan andere websites en apps
  • Er ontstaat efficiënte interne communicatie zelfs met collega’s op andere vestigingen
  • Het is eenvoudig (ook wel prettig, toch?)
  • Kostenbesparend
  • Sociale intranetten zijn veilig en AVG proof
  • En er wordt veel makkelijker kennis gedeeld!

Heb je vragen over het gebruik van een social intranet of wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag met het beantwoorden van je vragen!